Flykten från friheten

5 januari 2018 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Vad kunde sammanfatta det som pågår i vår tid bättre än titeln på Erich Fromms bok Flykten från friheten?

Efter en kort period när välstånd, rättigheter och utbildning har varit jämnare fördelade bland medborgarna än kanske någonsin sedan människan började bo i städer flyr vi tillbaka till nationell stolthet, etniska gemenskaper, religion, könsroller, konspirationsteorier och andra aggressiva kollektiva identiteter. Vi rotar i soppåsen efter de matrester som 1900-talet skrapade från tallriken.

Jag har skrivit en understreckare om boken, publicerad i SvD 2 januari 2018.

Förutom Erich Fromm medverkar psykologen Sama Maani, AI-teoretikern Nick Bostrom samt Svetlana Aleksijevitj, som bättre än någon annan har beskrivit hur förtryck och stolthet bildar ett fungerande maskineri. ”Jag har kvar mitt sovjetiska pass, som min dyrbaraste ägodel”, säger en av de anonyma rösterna i Tiden second hand. Med andra ord: du är inte stolt över ditt sovjetiska pass trots att du har lidit, du är stolt för att du har lidit.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera