Virtual reality och journalistik – eller avskaffa skriftkulturen med teknikens hjälp

11 augusti 2021 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

För 2.200 år sedan kunde Eratosthenes beräkna jordens omkrets med hjälp av skuggorna från två käppar. Sedan dess har vi gått från primitiv teknik kombinerad med avancerat tänkande till avancerad teknologi som syftar till att befria oss från intellektet.
.
Idag skriver jag om virtual reality och journalistik i SvD: Upplevelser men inga tankar i VR-journalistik
.
Med VR kan du vandra genom flyktinglägret, känna marken skaka under jordbävningen och själv slå in den avgörande straffen i VM-finalen. VR-entusiasterna pratar hela tiden om att publiken ska känna och uppleva, men ger inte ett enda exempel på nyhetsförmedling som syftar till att publiken ska tänka. Om VR-tekniken används på detta sätt tar den oss från abstraktionen tillbaka till kroppen – det vill säga tillbaka till stenåldern, till det kunskapsläge som rådde före skriftkulturen.
.
Jaron Lanier, som jag nämner i artikeln, är en spännade digital dissident, som jag skrev en understreckare om för några år sedan: På väg mot cybernetisk totalism. Lanier har utvecklat VR sedan 1980-talet, och ingen kan beskylla honom för att vara rädd för framtiden, tvärtom – hans kritik av de underförstådda ideologierna kring AI och sociala medier kommer inifrån ett VR-labb.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera