Vi kunde se det komma: litteraturtidskrift dränks i ChatGPT-texter

2 mars 2023 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

En första litteraturtidskrift har stängt sin e-post för att de håller på att drunkna i AI-genererade texter. Diagrammet nedan visar antalet mailadresser som redaktören för sf-tidskriften Clarkesworld blockerar varje månad för att de skickar spam eller plagiat. Det brukade ligga på en hanterlig nivå tills ChatGPT kom in i bilden. Observera att stapeln för februari bara innehåller data för halva månaden.

Hur många redaktörer och förläggare kommer snart att befinna sig i en lika ohållbar situation? Jag kommenterar utvecklingen i SvD: Blunda inte för AI-hotet mot kulturen

Redan sägs 300 helt eller delvis AI-genererade böcker finnas till försäljning på Amazon. Romanskrivande blir snart bara ännu en form av konsumtion. Ge ett program en handfull stickord – medeltiden, drakar, jag själv som huvudperson, skrivet av Kafka, 750 sidor – och det fiser ur sig en snabbproducerad text. Lita på att kulturbranschen kommer att stå till tjänst med skribenter som förklarar att datorgenererade massprodukter egentligen är lite bättre än mänskliga romaner. Alla invändningar kommer att avfärdas som ”rädsla” – men inget sägs om rädslan hos dem som springer efter AI-tåget för att inte missa den senaste hypen.
.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera