Människan och universum

23 april 2023 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

I juli förra året fångades en rymdvarelse på bild. Det väckte en viss uppmärksamhet, åtminstone i vetenskapliga kretsar, men nyheten har inte riktigt nått fram till allmänheten, så jag skulle vilja presentera den. Kroppen är helt genomskinlig, förutom ögonen och några inre organ. Den är drygt 40 centimeter lång, och har åtta fångstarmar omkring en centralt placerad mun som påminner om en fågelnäbb.
.
Börjar det låta bekant? Varelsen är en glasbläckfisk. Den hittades inte av astronomer som stirrade ut i rymden, utan av ett forskarlag från Schmidt Ocean Institute i USA, som riktade blicken ner i Stilla havet. Betraktad från rätt håll är glasbläckfisken lika märklig som alla livsformer vi skulle kunna föreställa oss ute i universum. Det är på den här planeten de underliga varelserna finns, och människan är själv en av dem. Det duger inte åt oss – och det är intressant.
.
Det måste finnas något mer, tycker vi. Snart är vi tio miljarder människor, men vi känner oss övergivna. Bara en mycket underlig varelse kan känna sig ensam mitt i en Edens lustgård med glasbläckfiskar och andra lika osannolika djur. Vad är detta mer som människan ständigt önskar sig? Skulle vi bli lyckligare om vi fick det?
.
.

Glasbläckfisk. Bild: Wikipedia.

.
I tidskriften Axess nya rymdnummer skriver jag om människans förhållande till den stora tomheten. Människan söker otåligt efter mening i universum. Vi har inte förstått att det fungerar tvärtom: det är vår uppgift att fylla universum med mening.
.
_____
.
Överallt söker vi samma sociala relationer som vi har till andra människor – och om det inte finns någon annan person att relatera till projicerar vi in medvetande och vilja i de föremål som omger oss. För människan är det ingen konst att befolka ett övergivet hus med spöken, att uppleva att ett landskap eller ett tygdjur har en tydlig personlighet. Vi kan inte överleva utan sociala relationer, vi ger energi åt dem, får energi av dem, och konstruerar dem där de inte finns. Ett problem uppstår först om tingen i vår omgivning inte svarar på våra projektioner. Lyckligtvis vägrar universum att göra det.

.

Därför är universum just vad en självupptagen, bekräftelsesökande och rastlös varelse som människan behöver. Vi behöver möta något utanför vår sociala värld – något främmande, likgiltigt och obegripligt.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera