Låt dem äta sanning – Därför har Timothy Snyder fel om yttrandefriheten

31 mars 2023 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Vi lever i världshistoriens mest avancerade samhälle, men förståelsen för socialt missnöje är kvar på Marie Antoinettes nivå: ”Låt dem äta sanning.”

Den 22 mars gick jag med stora förväntningar till Svenska Akademiens konferens Thought and truth under pressure, om hoten mot det fria ordet. Historikern Timothy Snyder höll det inledande talet; efteråt ville jag genast argumentera emot honom. Om yttrandefriheten inte ska bli meningslös behöver den en tydlig uppgift och en tydlig definition, menade han. Vad är dess rätta uppgift? Yttrandefriheten ska skydda människor som talar sanning mot makten (speaking truth to power). Det kan låta utmärkt, men jag tror att Snyders definition leder helt fel, och har försökt förklara varför i en artikel i SvD: Därför har Snyder fel om yttrandefriheten

_____

Videoinspelningar från Thought and truth under pressure kan nu ses här. Lyssna till Timothy Snyder, Peter Pomerantsev, Sofi Oksanen, Arundhati Roy, Yirgalem Fisseha Mebrahtu med flera, och bilda er en egen uppfattning.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera