Kostiutjenko och Kutjina – så kan mod se ut

25 november 2023 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Titta noga. Så här kan mod se ut.
.
Jelena Kostiutjenko och Jana Kutjina är två av de modigaste människor jag lyssnat på. Boksamtalet på Söderbokhandeln (24 november 2023) visste jag att jag inte ville missa.
.
Kostiutjenko, som nu lever i exil, har förgiftats för sina reportage om kriget i Ukraina. Hon sade ”jag åkte till kriget” med samma lätthet som om hon hade sagt ”jag tog tunnelbanan”. Hon berättade att hon hade intervjuat en rysk kvinna vars bror dött i kriget. Två saker, sade kvinnan, älskade hon mer än något annat: brodern och fosterlandet. Vad händer med kärleken till fosterlandet i det läget, när det har skickat ut hennes bror för att dö i ett erövringskrig mot ett fredligt grannland? Jag valde att behålla kärleken till Ryssland, svarade kvinnan, annars skulle jag inte ha haft någonting kvar. ”This”, sade Kostiutjenko, ”was the scariest thing I heard.”
.
Det märkliga är också att de med sådan lätthet anklagar sig själva för den fascism som, enligt dem, behärskar dagens Ryssland. Tar man ansvar för sitt land måste man också kunna se sin egen del i den destruktiva utvecklingen, sade de. Kutjina (till höger i bild) har cerebral pares, och beskrev de skräckinstitutioner där sådana som hon riskerar att hamna. Sedan sade hon: ”Jag har aldrig misstänkt mig själv för fascism. Tvärtom, jag har ju lidit, alltså är jag god.”
.
Avståndet till skribenter som inte har lidit, och som oreflekterat betraktar sig själva som goda (fascisterna, det är de andra), är så stort.
.
Av Kostiutjenko har Mitt älskade land nyligen utkommit på Ersatz förlag, en bok där hon i sina reportage vill förklara varför Ryssland har blivit ett land där kriget mot Ukraina till sist är oundvikligt. Av Kutjina har Jag börjar med mig själv utkommit på förlaget Ariel; hela texten kan läsas gratis om man följer länken.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera