Susan Neiman: Woke är inte vänster

6 november 2023 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

Woke är inte vänster. Man borde inte behöva titta särskilt noga på det som ska föreställa progressivt tänkande 2023 för att se hur konservativt och reaktionärt det i själva verket är.

Jag har recenserat Susan Neimans nya bok Left is not woke i SvD.

Neiman kunde ha tryckt hårdare på att woke – ursprungligen svart slang för en person som har fattat att förtrycket är systematiskt – har lämnat gatan och blivit en lukrativ industri. Konsulterna och HR-avdelningarna har tagit över showen. Det är därför universiteten straffar sina föreläsare om studenterna känner sig sårade av ett ord i kurslitteraturen. Myndigheter och institutioner betalar generösa summor för påstått medvetandegörande föreläsningar där de anställda tilldelas kollektiv skuld och kollektiva egenskaper (att passa tider är ”vitt”) enbart utifrån sin hudfärg. Vad man än vill kalla det är det knappast progressivt. De metoder du använder avgör vilka mål du kommer att uppnå.

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera