Svetlana Aleksijevitj

8 oktober 2015 av H. | Bloggat

2013 skrev jag en lång essä i Vagant om Aleksijevitj och Tiden second hand. Den kan läsas här: De ryska rösternas bok.

”Många skulle vilja få Sovjetunionen tillbaka om det bara fanns tillräckligt med korv”, säger en av hennes hundratals intervjupersoner. Ryssarnas kunskap om Sovjetunionen håller på att blekna bort. På tjugo år har det kollektiva minnet förvandlat en nyckfull diktatur till ett ”då var det minsann ordning och reda”. Sovjetåren blir rent av en källa till stolthet. På den tiden hade vi i alla fall något att känna oss stolta över, säger så många av dem hon talar med. Ständigt denna förbannade stolthet! Stoltheten är alltid tvungen att kompensera så mycket, tills den ensam bär upp en tillvaro som ingen egentligen står ut med. Få böcker har lärt mig lika mycket om kopplingen mellan stolthet och förtryck som Tiden second hand.

För litteratursajten Dixikon (upptäck den om ni inte redan har gjort det!) har jag skrivit två texter om Aleksijevitj och Vitryssland. De kan läsas här och här.

Översättaren Kajsa Öberg Lindsten, som har gjort ett beundransvärt arbete med de fem böcker av Aleksijevitj som kommit på svenska, skriver om henne i GP: Att söka sig till de sanna, exakta orden.

Inga kommentarerTags:

Ulrika Kärnborg: Klickokratin

6 oktober 2015 av H. | Bloggat

Det mest intressanta med Ulrika Kärnborgs Klickokratin är påståendet att vana internetanvändare har svårt att söka information. Enligt Kärnborg börjar det först nu visa sig vad nätet är: inte ett informationsmedium, utan ett socialt medium. När folk blir vana vid nätet blir de bättre på det som tekniken uppmuntrar dem att göra, nämligen bygga relationer i sociala nätverk, men de blir inte bättre på källkritik eller kunskapssökande.

(Forts.)

Inga kommentarerTags:

Amazon 20 år

29 september 2015 av H. | Bloggat

Och så har Amazon gått och fyllt tjugo år. Ett Amazon som – liksom andra digitala framgångssagor som Facebook, Google och Apple – betalar så lite skatt att de i princip borde betraktas som offentligt subventionerade.

Jag har firat Amazons tjugoårsjubileum genom att beställa nästa bok från en bokhandel som jag vill se överleva – och genom att på nytt läsa den kritiska reportageserie som Seattle Times gjorde 2012. I fattiga delstater blir politikerna desperat tacksamma när en jätte som Amazon lockar med jobb. Detta utnyttjar Amazon på ett sätt som påminner om utpressning. (Forts.)

Inga kommentarerTags:

Intervju med Masha Gessen

26 september 2015 av H. | Bloggat

Under Sigtuna litteraturfestival intervjuade jag Masha Gessen. Intervjun publicerades i GP lagom till Bokmässan, där hon fick den ungerska delegationen att lämna scenen. Läs intervjun här.

Generande ofta talar vi om en enda man när vi talar om Ryssland, som om landet inte var större än en familj. Vad tänker HAN göra härnäst? Hurdan är HAN egentligen? Så har det låtit under landets tidigare diktatorer, och med Putin är vi tillbaka i samma hjulspår. Det här sättet att tänka sveper in Putin i ett moln av mystik samtidigt som det krymper honom till någon sorts serietidningsskurk, vilket inte hjälper oss att förstå Ryssland bättre. När jag träffar Masha Gessen vill jag inte göra ännu en intervju av den här typen. Vad är det som saknas i Västs beskrivning av Ryssland, frågar jag. Vad är det vi missförstår?

[...]

På Brezjnevs tid visste alla att regimen ljög, men folk verkar tro på Putin när han påstår att fascister utgör en fara i Ukraina eller att EU hotar Ryssland. Om ryssarna är så cyniska, varför riktar de inte en del av sin cynism mot regimen?

– För att förstå det måste man förstå dubbeltänk. I ett totalitärt samhälle utvecklar man förmågan att tänka längs två samtidiga spår. På det ena spåret finns den mäktiga stat man identifierar sig med, det heroiska arvet från andra världskriget. På det andra spåret, det privata spåret, vet man att myndigheterna alltid lurar en. Tricket är att spåren aldrig korsas. Därför kan folk samtidigt tänka att Ryssland återupprättar sin storhet genom att slåss mot fascister i Ukraina och att man själv har blivit blåst eftersom man inte kan köpa lika mycket mat som för ett år sedan. Någon motsägelse uppstår aldrig.

2 kommentarerTags:

Stefan Zweig: Amok

25 augusti 2015 av H. | Bloggat

Idag skriver jag i GP om Stefan Zweigs novellsamling Amok. Någon sorts kontakt har uppstått mellan vår tid och Zweigs, som om nerver har funnit varandra och förkortat avståndet, men helt övertygad blir jag inte av Zweigs noveller.

Inga kommentarerTags:

Tolstoj: Ett enkelt, vardagligt och fasansfullt liv

24 augusti 2015 av H. | Bloggat

Bakom den här recensionen finns ett sammanträffande av det slag man bara måste ta vara på. En kompis jag inte träffat på länge berättade om en bok som gjorde stort intryck på honom när han var ung. Den innehöll en mening som grep honom omedelbart: ”Ivan Iljitjs liv var enkelt, vardagligt och fasansfullt.”

Det var en fantastisk mening tyckte jag också, och sökte upp boken: Tolstojs Ivan Iljitjs död. Det visade sig att den just har kommit i svensk nyutgåva. Nu har jag skrivit om den för GP.

Inga kommentarerTags:

Henri Michaux: ”Vinkelben”

17 augusti 2015 av H. | Bloggat

”Den plats dit ’de’ aldrig når och aldrig skulle kunna nå, som du periodiskt återfinner och där du vistas ensam, det är din plats som du aldrig ska byta bort för en plats i språket, bilden, musiken, samhället. Det är din äga, reserverad för dig, ändå nästan ändlös, platsen för ditt bestånd.”

Om den här lilla boken fick det öde den förtjänade skulle den skjutas in i vår tid som när en kadmiumstav skjuts in i en överhettad kärnreaktor, skriver jag om nyutgåvan av Henri Michaux Vinkelben. Recension i SvD.

Det var märkligt att skriva om en författare som jag upptäckte för mer än tjugo år sedan och som har varit en del av mina tankar sedan dess, som jag har läst, återvänt till och tröttnat på, som har varit där även när jag har låtit hans böcker ligga i träda, mer en kroppsdel än en författare …

Passa också på att göra ett besök hos förläggaren och översättaren Roger Fjellström, som ensam har gjort mer än någon annan för att introducera Michaux i Sverige.

Inga kommentarerTags:

Lars Jakobson: De odödliga

13 augusti 2015 av H. | Bloggat

Lars Jakobson skriver kompakt och informationsmättat. En Stephen King hade behövt 600 sidor för den här berättelsen och en Knausgård förmodligen 600 biljoner sidor (varje fotsteg måste med); Jakobson nöjer sig med 153. Det är som att äntligen möta en vuxen i ett bibliotek fullt av tonåringar.

Jag har recenserat Jakobsons nya roman De odödliga för GP.

Det är förresten ingen slump att hans senaste böcker har formgivits i samma stil som den gamla Forum-serien. Söker man på Erik Ellegaard Frederiksen, som formgav Forumbiblioteket 1960, hittar man en artikel av … Lars Jakobson.

Inga kommentarerTags:

Kipling – den omättlige iakttagaren

13 augusti 2015 av H. | Bloggat

Idag skriver jag om journalisten och den omättlige resenären Kipling i SvD: Motsatser är Kiplings nerv.

Menade vi allvar med vår uppgörelse med kolonialismen skulle vi minnas slavhandlare som McGarel i stället för diktraden ”the white man’s burden”. Samt: ”komplexa” författare beskrivs med förundran, som en sorts konstiga djur. Komplexitet är väl människans normaltillstånd. Mysteriet är de enkelspåriga författarna.

Kipling är fortfarande kontroversiell (alla artiklar om honom måste säga det). Men som väska duger han! Väskföretaget Kipling skriver på sin hemsida att man har lånat namnet från ”den välkände och bereste författaren”.

Inga kommentarerTags:

En malström av epilepsi och svart tusch

15 juli 2015 av H. | Bloggat

Jag recenserar David B.s seriealbum Epileptisk för GP.

”Det finns ett raseri inom mig som jag håller i schack genom att teckna oavbrutet” – så beskriver David B sig själv som barn. Helst ritar han anstormande mongoler. ”Jag har tillräckligt med ursinne i mig för hundratusen krigare.”

När brodern Jean-Christophe är i sjuårsåldern får han svårartad epilepsi med flera anfall om dagen. Sjukdomen tar över familjens tillvaro helt och hållet. Att döma av hur han tecknat dem är föräldrarna stramt normala sextiotalsmänniskor, men när läkare och specialister inte kan erbjuda någon bot börjar de prova japansk alternativmedicin, spiritism och alkemi. Familjen dras in i en malström av svart tusch och ockulta behandlingsmetoder.

Inga kommentarerTags:

Roland Paulsen och elefanten i rummet

12 juni 2015 av H. | Bloggat

Det kan väl inte bara ha varit jag som undrade varför ingen nämnde elefanten i rummet. Det var ju en ganska stor elefant. Den befann sig högst uppe i Kulturhusets överfulla kafé den 10 maj – det vill säga när Roland Paulsen diskuterade arbetslinjen med nationalekonomen Andreas Bergh och författarna Lena Andersson och Elise Karlsson.

(Forts.)

7 kommentarerTags:

Astrid Lindgrens krigsdagböcker

11 maj 2015 av H. | Bloggat

”Hitler ligger väl förmodligen och tuggar mattor nu ett slag igen”, kommenterar hon när Führern inte visade sig under det smått desperata tioårsfirandet av partiets maktövertagande 1943. Astrid Lindgrens krigsdagböcker från åren 1939–45 är skrivna med en blivande författares ivriga intresse för vad som pågår, som om hon törstade efter något att använda sin förmåga till. Några illusioner om vad ett modernt krig innebär har hon inte: sonen Lars ”skulle jag skjuta själv, tänkte jag, hellre än att släppa honom ut i kriget.”

Jag skriver om Astrid Lindgrens krigsdagböcker i UNT.

Inga kommentarerTags:

Måste satir alltid sparka uppåt?

4 maj 2015 av H. | Bloggat

Egentligen borde vi leva i en lysande tid för satirtecknare. Alla är missnöjda och tror att vi är på väg åt helvete, de politiska motsättningarna blir allt hätskare, krig och konflikter dominerar nyheterna, de sociala orättvisorna växer. Klyftan mellan fattiga och rika är snart lika stor som vid förra sekelskiftet – alltså kunde man vänta sig att vår satir var i nivå med 1910-talets.

För mig är 1900-talets första årtionde satirtecknandets guldålder. Jag har periodvis hetsätit tecknad satir och varje gång jag bläddrar genom böcker med de senaste hundra årens teckningar händer något särskilt när jag passerar de där åren. Där och bara där finns en särskild elektricitet som får håren att vilja resa sig på armarna. En satir som var grafiskt elegant och befriande vass. (För att genast försvaga mitt resonemang lite: visst har det funnits utmärkt satir både förr och senare. Jag skulle vilja nämna Honoré Daumier, David Low under andra världskriget, tidningen MAD under dess bästa år och Robert Crumb.)

I jämförelse med 1910-talets tecknare ter sig den satir som görs idag alldeles för lam. Trots att förutsättningarna borde vara lika goda som för hundra år sedan lyckas vår tids tecknare inte fokusera sin satir till en liknande svetslågeskärpa. Vad beror det på?

(Forts.)

3 kommentarerTags:

Svetlana Aleksijevitj – Tiden second hand

29 april 2015 av H. | Bloggat

Jag har skrivit om Svetlana Aleksijevitjs Tiden second hand – ett enormt intervjuprojekt som skildrar rysk samtidshistoria från andra världskriget till idag – för den norska kulturtidskriften Vagant.

Nu finns texten på nätet: De ryska rösternas bok.

Illustration: Andreas Töpfer

Inga kommentarerTags:

Pappersböcker – snart lika suspekt som kontanter

20 april 2015 av H. | Bloggat

Pappersläsning kan snart vara lika suspekt som viljan att betala med kontanter istället för kort – och det är inte svårt att föreställa sig en subkultur som föredrar pappersböcker för att de vill flyga under radarn. Jämfört med sociala medier har tryckta texter en mängd begränsningar, men begränsningarna kan snart framstå som deras stora fördel.

Mobiltelefoner, läsplattor och datorer är informationsteknologi i en mycket bokstavlig bemärkelse – teknologi som är till för att samla information om dig. Det märks när man godkänner allt som en gratisapp måste ha tillgång till innan man kan använda den. En tryckt bok frågar inte efter dina vänners mailadresser och skickar inte rapporter om dina läsvanor till okända mottagare.

En annan fördel är att papperstexter inte kan ändras i efterhand. När en tryckt text är spridd befinner den sig utanför all kontroll. Ingen kan gripa in i böckerna i din bokhylla och på avstånd förändra texten på boksidan. Amazon kan däremot redigera texten i redan sålda e-böcker – eller vid behov radera dem från sina kunders läsplattor, eftersom man inte köper en e-bok på samma villkor som en fysisk bok. Praktiskt i många fall – tryckfel kan rättas automatiskt – men det betyder också att vi närmar oss det tillstånd av konstant föränderliga texter som Orwell beskrev i ”1984”. Sanningsministeriet sysslade med att redigera innehållet i dagstidningar och böcker. Utan pålitliga källtexter får vi ett minneslöst samhälle.

Inga kommentarerTags: