Don’t show, don’t tell!

30 augusti 2012 av H. | 4 kommentarer · Bloggat

Jag läser ett par stycken fin, skandinavisk novellprosa och ser bara förbuden. Den sortens text kräver så många förbud, och de har börjat ropa till mig från boksidan.

Skriv inte om det där! Nämn inte det där! Gå inte på djupet! Där kunde du ha sagt … men det ska du inte säga! Dra inga slutsatser! Fäll inga omdömen! Show don’t tell! Och förresten: don’t show för mycket heller! Var lagom vag – det ger en fin Gåtfull Stämning™! Skämta inte! Var inte allvarlig! Behärskning, kontroll, kontroll, så får du nog ditt litteraturpris till sist!

Det har nått dithän att jag bara ser Reglerna i den sortens prosa. Även om det är show don’t tell är det framförallt ett väldigt strängt reglerat showing. Titta dit! Det där är Rätt Sorts Detalj! Ta med den! Försök inte beskriva det där – det är FEL synintryck! Titta inte dit! Akta dig för att förlänga den där scenen – bryt innan något blir sagt! Och så vidare.

Tags:

4 kommentarer

 • 1 Gunnar Strandberg | 2 september 2012, 19:12

  Haha, ja, det där känner jag igen.

  Synd också att den sortens prosa är så dominerande inom den smala genrelösa (s.a.s.) skönlitteraturen.

 • 2 Magnus | 2 september 2012, 22:35

  Förmodar att skrivarskolorna har spelat en roll för att trycka in denna rätt platta syn på hur ”ambitiös samtida prosa” ska se ut – sedan betyder det också en del att litet bredare tidningar och tidskriftstitlar (utanför de ”litterära tidskrifterna” alltså) knappast köper bågra noveller längre. Utom möjligen till jul och då av typ Mankell eller Gardell. Den marknad för författare ”på väg upp” som fanns ännu för 25 år sedan, där noveller med litterär halt kunde säljas till veckotidningar, fackförbundspress och helgbilagor, har försvunnit och nu konkurrerar unga författare i första hand om stipendier och personlig PR för det egna varumärket. Och då blir det en tydlig norm man anpassar sig till: det ska se ut och kännas som i en litet halvmystisk, men avskalad, film.

 • 3 Anitha | 5 september 2012, 11:31

  ”Journalistik är mer än att granska kvitton” finns inte att läsa på nätet. I dessa så snuttifierade tider är det en så oerhört viktig text som behöver läsas av så många som möjligt.
  Heja dig!

 • 4 H. | 5 september 2012, 14:11

  Jo, nu finns artikeln här:
  https://www.gp.se/kulturnoje/1.1055752-journalistik-ar-mer-an-att-granska-kvitton

  Tack för uppskattningen!

Kommentera