Vad en chefskurs från helvetet kan lära oss om skolans problem

26 mars 2023 av H. | Inga kommentarer · Bloggat

För 15 år sedan gjorde Julia Romanowska ett socialt experiment som enklast kan beskrivas som en kulturkväll från helvetet. Experimentet, som gjordes i samarbete med Karolinska Institutet och Försvarshögskolan, gav mycket tankeväckande resultat, men riktigt spännande – eller skrämmande – blir det först om man frågar sig vad hennes studie kan säga oss om skolan.

Experimentet kallades Schibbolet, efter den kulturella salong med samma namn som Romanowska tidigare hade drivit. Sina resultat har hon presenterat i en doktorsavhandling i neurovetenskap samt, för en bredare läsekrets, i boken Schibboleteffekten (Appell förlag, 2021).

Romanowskas syfte var att studera ledarskapsutbildningar. Hennes resultat är fullständigt förödande för de floskelfyllda ledarskapskurser som svenskar är så förtjusta i. Boken är spännande läsning för alla som intresserar sig för mänskligt beteende, men det vore synd om hennes studie förblev en anekdot inom ledarutbildningarnas värld; det hon säger har mycket större implikationer. Under läsningen började jag misstänka att hon också visar varför skolan behandlar sina elever fullständigt fel. Om det har jag skrivit en understreckare i SvD: Chefskurs från helvetet blottar skolans problem

 

Tags:

0 kommentarer

  • Inga kommentarer

Kommentera